Kakkosvuoden syksyn kurssivalinnat

Launtai-aamu on lähtenyt aikaisin käyntiin ja ajatuksena jakaa mun syksyn kurssivalinnat. Mun lukujärjestys on melko tasainen, luentoja on aikavälillä 8-12 joka päivä, kolme luentoa päivässä. Oon tosi onnellinen että sain kasattua mun luennot peräkkäin ja näin ollen pääsen läksyjen tekoon, päiväunille tai muihin menoihin jo tosi aikaisin. Esimerkiksi mun huonekaverilla on paljon enemmän hajallaan oleva lukkari, joka on hänelle ihan mieluinen, koska luentojen välissä ehtii syödä ja lukea. Itse tykkään että koulu alkaa kahdeksalta päivittäin, koska aamupalalla ei ole ruuhkaa tai jonoja mihinkään, lämpötilä ei ole vielä ihan pilvissä ja muutenkin kampus on mukavan rauhallinen ja hiljainen.
Nyt kuitenkin niihin kurssivalintoihin. Tänä syksynä mulla on viisi kurssia, joista tulee yhteensä 17 opintopisteeseen verrattavaa 'kredittiä' tutkintoa kohti. Sallittu kurssimäärä on tavanomaisesti 12-18 credit tuntia, joten 17 tuntia tarkoittaa melko lailla enemmän lukemista ja tekemistä kuin esimerkiksi viime vuonna. Onneksi ympäristö ja muut ahkerat opiskelijat auttaa jaksamaan ja motivoi lukemaan.

Tilastotiede
Nimi kertoo aika pitkälle, eli taloustiedon peruskurssi tilastotieteeseen. Todennäköisyys, hajonta, kuvaajat ja lineaariset mallit datan lajittelulle. Kurssi perustuu pitkälti Excelin käyttöön ja datan analysointiin. Tämä kurssi on esitietovaatimus monelle taloustieteen jatkokurssille.


Latinalaisen Amerikan taloudellinen kehitys
Tämäkin kurssi on taloustieteen osaston ohjaama, mutta se sisältää paljon historian lukua ja ymmärrystä. Kurssi käy läpi Latinalaisen Amerikan kehitystä 1400-luvulta nykypäivään. Kolonialismi, sen vaikutukset niin tasa-arvoon kuin instituutioihin, itsenäisyyden jälkeinen aika, erilaiset mekanismit vaurauden kehittämiseksi ja niiden hyvät ja huonot puolet, maailmansodat, USAn toimet Latinalaisessa Amerikassa, 1980-luvun lama ja velkakriisi sekä neoliberalismi 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Tämä on mulle tosi mielenkiintoinen ja hyödyllinen kurssi, koska aikaisempi tietotaito Latinalaisen Amerikan suhteen on melko puutteellinen.


Englannin kielen kirjallisuus ja analyysi
Tämä kurssi keskittyy analyysitaitojen syventämiseen kaunokirjallisuuden saralla. Seitsemältä eri kirjaililta valittuja novelleja, runoja ja romaaneja. Professori on ehkä mun tämän syksyn lemppari, koska hän on niin kovin innoissaan teoksista ja hänen luentonsa ovat älyttömän oivaltavia ja analyysi tarkkanäköistä. Kirjailijoihin kuuluu mm. Edgar Allen Poe ja useat hänen novellinsa, Mary Shelleyn Frankenstein, Robert Stevensonin The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (mun tähän mennessä lempiteos tältä kurssilta!), George Lillon Fatal Curiosity, Richard Hughesin High Wind in Jamaica ja John Jayn The Beggar's Opera sekä muutama muu. Huomiona siis että lukemista ja kirjoittamista on viikoittain kohtuullisen paljon, mutta koska kurssilla on vain noin 13 opiskelijaa, on keskustelu usein hyvin rikasta ja runsasta. Tästä syystä itse ainakin haluan olla lukenut teokset hyvin ja huolella ennen luentoa.

Arabian alkeiskurssi
Uuden kielen opiskelu on ollut mielessä jo pitkään, ja Arabia on jostain syystä pyörinyt ajatuksissa. Tämä kurssi alkaa aakkosten opettelusta, ja viikossa käydään läpi noin 4-5 kirjainta tai merkkiä, kunnes sanojen kirjoitus ja lukeminen pitäisi teoriassa onnistua, heh. Tällä kurssilla on luento/oppitunti joka päivä joka tehostaa opiskelua koska toistoa tulee paljon. On jotenkin tosi hauskaa opetella jotain ihan täysin uutta, jotain mistä minulla ei ollut mitään taitoja ennen kurssin alkua. Arabiasta onkin tarkoituksena tehdä sivuaine taloustieteen pääaineen ohella. Professori on Syyriasta kotoisin, ja kielen opiskelun lisäksi kurssilla opitaan paljon myös alueittain vaihtelevia kulttuuriin perustuvia käytänteitä tai tapoja, esimerkiksi vieraiden kättely tai erilaisten tervehdysten sopivuus erilaisiin tilanteisiin. Tälläkin kurssilla on vain 12 opiskelijaa, ja koska luentoja on päivittäin on muihin kurssilaisiin tutustunut tosi nopeasti, varsinkin kun jokainen luento sisältää puhe-ja keskusteluharjoituksia. 


Maailman pääuskonnot
Viimeisenä on introduktio maailman suurimpiin uskontoihin: Juutalaisuus, Islam, Kristinusko, Hindulaisuus ja Buddhalaisuus. Tämän kurssin otin alunperin jotta saisin täytettyä puuttuvia kategorioita Liberal Arts -koulun vaatimusten mukaan. Kurssi on kuitenkin osoittautunut äärimmäisen yleissivistäväksi ja olen kiitollinen että valitsin kyseisen kurssin. Luennot painottuvat vahvasti kotona luettujen tekstien analysointiin ja keskusteluun pienryhmissä. Erilaiset tulkinnat esimerkiksi Vanhasta Testamentista herättävät usein keskustelua ja kysymyksiä, joita on mielenkiintoista pohtia kurssilaisten kesken. On ollut yllättävää huomata kuinka paljon yhteisiä lähtökohtia esimerkiksi Juutalaisuudella, Islamilla ja Kristinuskolla on. Tämä kurssi on hyödyllinen myös väittelyä varten, koska kaikenlainen yleistieto uskonnoista ja kulttuureista auttaa tulkitsemaan ja ymmärtämään mielipiteitä uudella tavalla. Jenkeissä ei uskontoa opeteta julkisissa kouluissa, joten moni lukee uskontoa koulun opettamana ensimmäistä kertaa.

Comments

Popular posts from this blog

Introduction

The Big Island, Hawaii

Syksyn kuulumisia