Yliopistohaku Yhdysvaltoihin tiivistettynä

Minkälaisia asioita siihen yliopistohakemukseen sitten tarvitaan? Tässä listattuna hakemuksen osa-alueita ja omia huomioita niihin liittyen.


SAT/ACT-tasotesti
Lähes kaikkiin USAn kouluihin vaaditaan tasotesti. Myös esimerkiksi Mikkelin International Business -linjalle voi hakea SAT-pisteillä. Itse tein SAT-kokeet kaksi kertaa Helsingissä, keväällä ja syksyllä. Mistä koe koostuu ja miten siihen voi harjoitella? Kokeen on tarkoitus kattaa USAn lukion oppimäärä, ja koe koostuu neljästä osiosta sekä mahdollisesta esseestä: englannin kielioppi (monivalinta, vääristä vastauksista ei tietääkseni enää rangaista), englannin luetun ymmärtäminen ja aineiston pohjalta vastaaminen (monivalinta), sekä matikan koe ilman laskinta ja toinen laskimen kanssa. Esseen kirjoitin kerran, ja kokonaisuudessaan koe kesti noin neljä tuntia, joten loppuajasta meinasi keskittymiskyky olla jo kovilla. Hyvät yöunet ja kunnollinen aamiainen on siis ihan must! Englanninkielen kokeet olivat kohtuullisen vaativia, etenkin luetun ymmärtäminen (ellei sitten teksti satu olemaan entuudestaan tuttu). Oman kokemuksen mukaan suomalaisten kielioppi englannin suhteen on kohtuullisen hyvä, ja tämä osio sujuikin itsellänikin parhaiten. Monet matikankokeen aiheet olivat osittain tuttuja, mutta eivät kaikki. Siksi suosittelen ihan ehdottomasti harjoittelemaan etukäteen harjoitustestien ja kellon avulla, koska aikataulu on melko tiukka. Itse esimerkiksi tein kokeita lukion hyppytunneilla ja muutaman kerran pusersin koko testin kerralla. Ilman harjoittelua koetilanne on helposti kaoottinen, koska kysymysten kiertelevä ja alkuun hankala luonne poikkesi omasta mielestäni suomalaisista kokeista. Suomessa SAT-testiä järjestää Suomi-Amerikka yhdistysten liitto, lue lisää täältä. Yliopistot usein julkaisevat keskivertohakijan tasotestien tulokset, ja esimerkiksi Vanderbiltissa ne on aika päätähuimaavat... Pitää kuitenkin muistaa, että SAT-kokeet on luotu nimenomaan USAn opetussuunnitelma mielessä, ja opiskelijoiden hyväksymisestä päättävä henkilökunta pitää mielessä tämän. Ei siis kannata huolestua vaikka omat testitulokset eivät yliopiston julkaisemalle tasolle yltäisikään, koska omia heikkouksia voi aina kompensoida muilla osa-alueilla!

TOEFL ja muut kielitestit
Yliopistot tarvitsevat myös todisteita riittävästä englanninkielen taidosta. Vanderbiltiin en itse IB-lukion vuoksi tarvinnut minkäänlaista kielitestiä, joka helpotti hakuprosessia. Myös ulkomailla asuneet saattavat saada vapautuksen kielitestistä. Kannattaa olla suoraan yhteydessä yliopistoon ja kysyä tilannetta. TOEFL-testistä löytyy lisää tietoa täältä

Koulutodistus
Varsinkin IBllä meillä oli tapana sanoa, ettei Pre-IB vuoden arvosanoilla ole väliä😄. Noh, Vanderbiltiin lähetettiin kaikki arvosanat ysiluokasta lähtien. Joten teille kaikille jotka mietitte USAssa opiskelua, kannustan panostamaan arvosanoihin ihan lukion alusta alkaen. On kuitenkin tärkeää muistuttaa, että yliopistot haluavat nähdä kehitystä, eli vaikka arvosanat eivät olisikaan mitään päätähuimaavia esimerkiksi lukion alussa, mutta paranevat ajanmittaan, on se hyvä merkki. Mikään joka aineen kympintyttö ei tosiaan tarvitse olla, mutta erityisesti suosittelen panostamaan niihin aineisiin joiden lukemista haluaisit mahdollisesti jatkaa yliopistossa.

Suosituskirjeet
Mulla oli suosituskirjeet kolmelta opettajalta, opinto-ohjaajalta sekä yksi harrastustoiminnan piiristä. Näin montaa kirjettä ei tarvitse lähettää, ja mullekkin painotettiin ettei määrä korvaa laatua. Kuulemani mukaan eräällä kansainvälisellä opiskelijalla oli 21 suosituskirjettä eikä häntä silti hyväksytty. Tärkeää onkin löytää ihmisiä jotka aidosti tuntevat sut ihmisenä, ja että heillä on päällimmäisenä positiivisia ajatuksia. Suosittelijana voi toimia esimerkiksi opettaja, opinto-ohjaaja, valmentaja, työnantaja, perheenjäsen tai tuttava. Kirjeen kirjoittajalle kannattaa antaa reilusti aikaa, koska on parempi että se on aidosti harkittu ja ajatuksella kirjoitettu. Tämän vuoksi kannattaa ylläpitää hyviä suhteita kaikkiin opettajiin, koska ei ikinä tiedä kuinka paljon heidän suosituksellaan voikaan olla merkitystä hakemuksen kokonaisuuden kannalta.

Motivaatiokirje
Alla tämän vuoden Common Application'in aiheet esseetä varten:

1. Some students have a background, identity, interest, or talent that is so meaningful they believe their application would be incomplete without it. If this sounds like you, then please share your story. 
2. The lessons we take from obstacles we encounter can be fundamental to later success. Recount a time when you faced a challenge, setback, or failure. How did it affect you, and what did you learn from the experience? 
3. Reflect on a time when you questioned or challenged a belief or idea. What prompted your thinking? What was the outcome? 
4. Describe a problem you've solved or a problem you'd like to solve. It can be an intellectual challenge, a research query, an ethical dilemma - anything that is of personal importance, no matter the scale. Explain its significance to you and what steps you took or could be taken to identify a solution. 
5. Discuss an accomplishment, event, or realization that sparked a period of personal growth and a new understanding of yourself or others. 
6. Describe a topic, idea, or concept you find so engaging that it makes you lose all track of time. Why does it captivate you? What or who do you turn to when you want to learn more? 
7. Share an essay on any topic of your choice. It can be one you've already written, one that responds to a different prompt, or one of your own design.

Minä kirjoitin viimeisen vaihtoehdon mukaan. Mulla esseitä taisi olla neljä tai viisi erilaista, kunnes mun ohjaavan opettajan kanssa vihdoin tultiin yhteisymmärrykseen sen kelpoisuudesta. Mun essee/motivaatiokirje alkoi kokemuksella kuntavaaleista, ja siirtyi kuvailemaan oppeja mitä vaaleista jäi käteen. Puhuin myös vaihto-oppilasvuodesta ja sen tarjoamista haasteista. Loppuun puhuin tulevaisuudensuunnitelmista ja haaveista. Näihin kaikkiin koitin upottaa omia vahvuuksia ja matkan varrelta käteen jääneitä oppeja, mutta myös selvittää miksi sopisin opiskelijana amerikkalaiseen yliopistoon. Sanamäärä taisi olla 650 sanaa, joka ei todellakaan ollut kovin paljoa, ja siksi esseetä piti tiivistää moneen kertaan.


Harrastukset ja luottamustoimet
Toisin kuin Suomen korkeakouluhaussa, USAssa ollaan todella kiinnostuneita kaikenlaisista aktiviteeteista joita opiskelijat hoitivat koulun ohella. Näihin lukeutuvat esimerkiksi osa-aikaiset työsuhteet, urheilulajit, vastuutehtävät esimerkiksi opiskelijakunnan hallituksessa, kaikenlaiset kerhotoiminnat ja valmentajana toimiminen. Näillä tosiaankin on merkitystä, joten aktiviteetteja listatessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, mitä kyseinen harrastus tai toiminta on opettanut, ja miksi pidät sitä tärkeänä.


Suosituimmat hakuportaalit
Itse käytin Common Applicationia, mutta muita hakuportaaleita esimerkiksi Vanderbiltiin ovat myös QuestBridge ja the Coalition for Access, Affordability and Success.

Viimeinen hakupäivä Vanderbiltiin on 1.1.2019, mutta hakemuksen täyttäminen ei missään nimessä onnistu päivässä tai parissa, joten suosittelen aloittamaan prosessin viimeistään nyt.

Comments

Popular posts from this blog

The Big Island, Hawaii

Introduction

Vaihto-opiskelu ja viimeinen lukuvuosi