Millaista opiskelu Yhdysvalloissa on ollut?

Nyt kun on noin kuukausi enää ensimmäistä lukukautta jäljellä, ajattelin koota yhteen mietteitä Vanderbiltissa opiskelusta. Mitään suuria ennakkoluuloja minulla ei ollut, mutta silti moni asia pääsi yllättämään. Viikon päästä koulu jää Kiitosloma-tauolle ja opiskelijat ja henkilökunta pääsee vetämään henkeä ennen loppurutistusta ja finalseja.


Kurssit
Lähes kaikilla luennoilla on läsnäolopakko, joka käsitykseni mukaan eroaa hiukan Suomen korkeakouluista, mutta voin rehellisesti sanoa ettei luennoille kyllä mennä turhaan. Vanderbiltin professorit joiden luennoille olen tähän mennessä saanut osallistua ovat alansa huippuja, ja arvostavat opiskelijoiden korkeaa motivaatiota ja uteliasta luonnetta. Jokaisen tunnin jälkeen useat opiskelijat jäävät juttelemaan professorille tai kysymään tarkentavia kysymyksiä. Useilla kursseilla on käytössä jonkunlaista oppimismateriaalia, mutta se ei omasta mielestäni missään nimessä korvaa luennoilta opittua sisältöä. Ekan lukukauden oma suosikkini on Amerikan perustuslakia käsittelevä kirjoituskurssi. Kurssilla on opeteltu monia historiaa muovanneita korkeimman oikeuden keissejä jotka vaikuttavat ihmisten elämään, ja samalla keskusteltu hyvin kontroversiaaleista aiheista, kuten kuolemanrangaistuksesta ja aseenkanto-oikeudesta. Kyseisen kurssin vetäjä on itse tuomari, ja osaa näin ollen käsitellä asioita aidosti objektiivisesti. Kuitenkin, kurssi perustuu pitkälti keskusteluun ja professori toimii useasti enemmän fasilitaattorina kuin luennoitsijana. Lisäksi, kaikki professorit ovat tavoitettavissa heidän toimistoissaan myös luentojen ulkopuolella, jolloin opiskelijat voivat mennä juttelemaan esimerkiksi kotitehtävistä, kurssilla käsiteltävistä asioista tai kysymään apua esseen kirjoittamiseen. 

Vaatimustaso
On myönnettävä että täällä on kyllä ihan oikeasti tehtävä paljon töitä pysyäkseen kelkassa. Onneksi motivoituneena pysyminen ei ole kovin hankalaa, koska suurinosa ihmisistä ympärillä lukee äärimmäisen ahkerasti läksyjä ja pänttää kokeisiin. Olen myös huomannut miten joukosta erottuu kyllä oitis ellei jaettua materiaalia ole esimerkiksi luettu, koska monet professorit odottavat kuulevansa vilkasta ja värikästä keskustelua luennoilla. Vaikka välillä tuntuukin että monta koulutehtävää painaa hartioilla, on asia varmaan ihan samoin kaikkialla muuallakin. Pitää kuitenkin todeta, että IB-lukio antoi hurjan vahvan pohjan (lukuunottamatta studies-tason matikkaa, joka ei ollut mikään loistovalinta näin jälkikäteen mietittynä...) esimerkiksi esseen kirjoitustaitoihin, lähdekriittisyyteen ja laaja-alaiseen kirjallisuusanalyysiin, mutta myös vastuulliseen ja oma-aloitteeseen opiskeluun.


Opiskelijoista huolehtiminen
Kampukselta löytyy kymmenittäin resursseja jotka tarjoavat apua niin monenlaisiin huolenaiheisiin. Yliopisto tiedostaa vaativansa paljon opiskelijoilta, ja tarjoaakin samaan aikaan erilaisia työpajoja aiheiltaan esimerkiksi ajanhallinta, terveellinen ruokavalio, tehokkaat opiskelutekniikat ja henkinen hyvinvointi. Tarjolla on ilmaista viikoittaista hierontaa, joogaa ja esimerkiksi monenlaista ryhmäliikuntaa. Moni käy myös henkilökohtaisessa valmennuksessa ja terapiassa, jossa voi huoletta jutella ammattilaisten kanssa esimerkiksi koulustressistä. Lähes jokaiseen aineeseen löytyy tutor-palveluita ja kirjoitusstudio on suunniteltu nimenomaan auttamaan opiskelijoita jäsentämään ja luomaan parempia esseitä. Englantia toisena kielenä puhuville opiskelijoille on olemassa taho joka auttaa niin kieliopissa kuin englanninkielen puhumisessa. Muun muassa tätä palvelua olen itse käyttänyt ennen jokaikisen esseen palautusta, ja siitä on ollut ihan hurjasti hyötyä. Vanderbilt tosiaan tarjoaa apua ja tukea jokaiselle opiskelijalle, ja se on yksi mun lempiasioista tässä koulussa.

Klubit ja kerhot
Moniin kerhoihin on tullut tutustuttua, mutta eniten sykähdytti väittelykerho. Vanderbilt kilpailee muun muassa British Parliamentary -formaatilla, jossa neljä kahden hengen tiimiä kilpailee toisiaan vastaan. Kaksi hallitusjoukkuetta ja kaksi joukkuetta oppositiossa. Kukin pitää seitsemän minuutin puheen aloitteen puolesta tai vastaan, ja koittaa vakuuttaa tuomarit miksi juuri heidän ideansa tai kantansa tulisi voittaa. Aiheita hyvin harvoin julkistetaan etukäteen, joten useimmiten aikaa valmistautua on 15minuuttia ennen kuin "pääministeri" aloittaa väittelyn. Henkilökohtaisesti väittelykerho on opettanut jo niin paljon muutaman kuukauden aikana, etten malta odottaa kuinka taitavaksi puhujaksi toivottavasti neljän vuoden aikana kehittyy. On helppo olla mukana porukassa jossa ovat innokkaita oppimaan ja kehittymään. Valmentajat antavat arvokasta rakentavaa palautetta, mutta väittelykierroksen ulkopuolella he ovat aidosti kiinnostuneita oppimaan tuntemaan jokaisen joukkueen jäsenen. Tämä siis ehdottomasti ollut yksi mun lempiasioista tässä syksyssä!


Esimerkki väittelyaiheesta. THW=this house will

Comments

Popular posts from this blog

The Big Island, Hawaii

Introduction

Vaihto-opiskelu ja viimeinen lukuvuosi